Náš KU YOUNG CHEF 2018

Dobrý den,

jmenujeme se Jan Rajčan a Eduard Slivka a rádi bychom Vám představili novou soutěž, které jsme se letos o prázdninách zúčastnili a předali Vám pár informací, dojmů a zážitků. Tuto soutěž zprostředkoval Jiří Roith – zakladatel KU. Soutěž se jmenuje KU YOUNG CHEF 2018 a konala se v Praze.

A co je vlastně KU (Kulinářské Umění)?

Jedná se o vzdělávací program pro gastronomii, který nevyučuje receptury, ale zaměřuje se na teoretický a praktický trénink gastronomických kulinářských technik a spolupracuje s ním i naše škola.

A jak celá soutěž probíhala?

Celý týden jsme byli ubytováni v Clarionu Congress Hotelu v Praze. Každé ráno pro nás před hotel přijelo auto a zavezlo nás do Grosseta v Průhonicích, kde bylo připravené gastrostudio, ve kterém probíhala celá týdenní soutěž. Vždy jsme dopoledne měli tzv. master class, kdy přišel jeden z kuchařských odborníků (Jiří Roith, Jiří Král, Marek Svoboda, Filip Sajler a Jan Pýcha), kteří vedli 2,5 hodinovou výuku na různá témata. Odpoledne na toto téma proběhla soutěž.

Témata soutěže byla následující:

  • Pondělí – Snídaně a vejce
  • Úterý – Základní omáčky a polévky
  • Středa – Domácí pasta a risotto
  • Čtvrtek – Maso a drůbeže
  • Pátek – Ryby a mořské plody

V 17:00 hodin jsme se vraceli do hotelu a buď, jsme měli volné večery, nebo jsme byli na luxusních degustačních večeří. Jednou nám vařil juniorský národní tým v Národním zemědělském muzeu a podruhé jsme byli pozváni k Filipu Sajlerovi do Perfect Canteen by Filip Sajler. Soutěžili jsme v týdnu od 23. 7. do 27. 7. 2018. V našem týdnu nás soutěžilo 5 a na konci každého soutěžního dne byl jeden výherce. Do finále postupovali z každého soutěžního dne tři semifinalisté, kteří se v dalším týdnu utkali o finálové kolo. My jsme se umisťovali v jednotlivých úkolech, ale bohužel v celkovém dni jsme se umístili jen dvakrát, a to na postup nestačilo.

Tímto bychom chtěli strašně moc poděkovat všem lidem, kteří se podíleli na přípravách této soutěže, protože rozjeli show, která nemá v České republice obdoby. DĚKUJEME.

A Vy, kteří jste se prokousali tímto článkem až sem, tak Vám taky děkujeme za pozornost a neváhejte vyzkoušet v příštím roce taktéž tuto skvělou soutěž jako my.

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Vloženo: 8. září 2019, Jan Rajčan vyučený žák oboru Kuchař, nyní student nástavbového studia 1.PO

další aktuality »