Mladá kuchařka z Opavy zamířila do finále soutěže Svačina roku

Opava, 26. listopadu 2018 – Nadějná kuchařka Kateřina Urbanová ze Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy z Opavy se probojovala do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Velké finále se uskuteční 4. prosince 2018 v pražském gastro studiu Chefparade+. Pro nejlepší školy a soutěžící jsou připraveny ceny v hodnotě 45 000 Kč. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost. O postup do finále usilovalo více než 140 studentů z celkem 43 středních škol.

Úkolem 15 finalistů je připravit naživo svůj originální recept zdravé, chutné a originální svačinky za použití výrobků Rio Mare. Na vytvoření moderní tuňákové svačinky mají časový limit 20 minut. Porotci budou hodnotit nejen chuť a přípravu, ale také nápad a foodstyling.

Nejlepší vyhrává poukaz v hodnotě 7 000 Kč a soutěžící na druhém a třetím místě získají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Pořadatelská porota vyhlásí „Zvláštní cenu Rio Mare“ v hodnotě 5 000 Kč. Navíc všechny školy, ze kterých budou ocenění kuchařky a kuchaři, dostanou tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.

O nejlepších soutěžících bude rozhodovat odborná porota složená z garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále a šéfkuchaře kuchařského studia Atelier Culinary Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a foodbloggerka Eva Ehrenbergerová. Finálovým kolem provede soutěžící herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.

I letos bude do hlasování zapojena veřejnost, která na facebookových stránkách Rio Mare Česko udělí „Cenu veřejnosti“ v hodnotě 5 000 Kč v tuňákových produktech. Hlasování bude probíhat od 26. do 30. listopadu. Facebooková stránka nabídne rovněž živý finálový přenos. Velké finále se koná v úterý 4. prosince 2018 v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.

Letošní již 6. ročník celostátní soutěže Svačina roku Rio Mare pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

Kateřina Urbanová, Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola Opava, Hermelínový břicháč s tuňákem Rio Mare

Suroviny na 4 porce: ½ konzervy tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, 136 g hermelínu, 60 g sušených rajčat, hrst rukoly, 140 g cherry rajčat, 2 lžíce vlašských ořechů, 40 g ředkviček, 2 lžíce másla, 100 g šesti zrnné bagety, lžičku citrónové šťávy LiMMi, sůl, česnek, lžičku balzamikového ocet Ponti, oregano, majoránka, sůl a pepř na dochucení.

Postup: Hermelín překrojíme na půl a vnitřek pomocí lžíce vydlabeme. Vydlabaný hermelín dáme vychladit a vnitřek vložíme do mísy, ve které budeme připravovat náplň. Přidáme na drobno nakrájené sušené rajčata, tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, majoránku, oregano, česnek, osolíme a hotovou směs pomocí lžíce naplníme vydlabané hermelíny. Když je směs rozdělena do hermelínu, přiložíme druhou část hermelínu na sebe a necháme ještě pár minut vychladit. Mezitím si připravíme salát z rukoly. Rukolu omyjeme a položíme na talíř, omyté cherry rajčata překrojíme na půl a vložíme na rukolu a pokapeme citronovou šťávou LiMMi. Hermelín vytáhneme, nakrájíme na trojúhelníčky a boky hermelínu pomažeme trochou máslem a obalíme v nasekaných ořechách. Takto připravený hermelín poklademe na namazané bagety. Hermelín ozdobíme tenkými měsíčky ředkviček a balsamicem.

Fotografie

Vloženo: 28. listopadu 2018, Ing. Lucie Kavanová

další aktuality »